Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 09 Mei 2009 at 09:01 am

NORTH SEA JAZZ 2009 – VEEL PUBLIEKTREKKERS MET EEN ENKELE JAZZPAREL

North Sea Jazz 2009 Lee Konitz North Sea Jazz 2009 Hank Jones North Sea Jazz 2009 Roy Haynes

Door Rene de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink

Zoals de trend het laatste decennium al laat zien groeit North Sea Jazz Festival (NSJF) steeds meer naar een algemeen muziek festival. Liefhebbers van de pure jazzvormen zullen steeds dieper in de uithoeken van Ahoy moeten gaan zoeken om aan hun trekken te komen. Daartegen staan in de grote hallen de artiesten die nu hot zijn en zonder enige twijfel drommen mensen naar zich toe trekken. Nu eerst wat aandacht voor de acts die het dichtst bij die pure jazz staan, hoewel dat nog steeds geen antwoord geeft op de vraag 'wat is pure jazz?'..
Later meer aandacht voor de acts 'beyond jazz'
 

Artist In Residence
Dit jaar is de eer te beurt gevallen aan John Zorn om als Artist In Residence naar het festival te mogen komen. Met maar liefst zes verschillende formatie’s zal Zorn laten horen waartoe hij in staat is. Op vrijdag speelt hij met The Dreamers en met het Masada Sextet. Zaterdag is Bar Kohba aan de beurt en zal er lustig worden geïmproviseerd in een trio bezetting met Bill Laswell en drummer Milford Graves. De zondag zal eindigen metCobra, waarin Zorn vooral een regisserende rol en deze muzikale querilla zal worden voorafgegaan door een collectie uit zijn Filmworks.

Oude Jazzhelden
Die zijn er niet zoveel meer maar voor het NSJF maken een aantal toch nog de oversteek vanuit de States. Niet te missen is natuurlijk Roy Haynes, dit keer te beluisteren in een trio met Danilo Perez en John Patitucci. Er wordt wederom een poging gedaan om pianistHank Jones op het festival te krijgen. Tijdens twee vorige afleveringen moest de 93 jarige nestor om gezondheidsredenen afzeggen. In zijn trio nemen Willie Jones III enGeorge Mraz op respectievelijk drums en bas plaats. De nog altijd sterk spelende Lee Konitz komt samen met Brad MehldauCharlie Haden en de naar de drums teruggekeerdeJorge Rossy. Hij (Rossy) heeft het drumstel enige jaren geleden ingeruild voor de piano maar schijnt dus nu weer terug te zijn bij af. Een grappige combinatie is het trio vanMcCoy Tyner met de gitaristen Bill Frisell en John ScofieldToots Thielemans is natuurlijk ook zo’n jazzheld en hij ontbreek uiteraard niet. 

Opvallers
Dat Roy Hargrove op het festival speelt zal niemand verbazen maar wel dat hij met een eigen Big Band zijn Europese debuut van deze grote bezetting komt vieren. Ook klarinettist Ken Peplowski komt met een grote bezetting naar het NSJF, de muziek van Benny Goodman zal daarbij centraal staan. 

Binnen het rijtje opvallers hoort zeker de CTI allstar band, een bonte verzameling muzikanten met onder meer Jeff “Tain” WattsRandy BreckerBill Evans en Flora Purim.

Europa en omstreken
Veel aandacht voor de Europese jazz. Tineke Postma komt samen met bassist Scott Colley, pianist Geri Allen en drummer Terry Lyne Carrington haar nieuwe CD presenteren. Verder nog de Belgische vibrafonist Pascal Schumacher, het Jasper Blom quartet en vele andere muzikanten uit Nederland en omstreken.

Ook Japan is goed vertegenwoordigd en krijgt op vrijdagavond zelfs een eigen zaal waarin een aantal eigenzinnige Japanse muzikanten hun visie op jazz laten horen.

North Sea Around Town
Behalve op de festivaldagen zelf is ook een ruime week van te voren Rotterdam al in jazzstemming. Met een groot aantal, vaak gratis toegankelijke, concerten en workshop bereid de stad zich voor op het komende festival.

Algemene Info:

North sea Jazz Festival wordt gehouden van 10 t/m 12 juli in Ahoy Rotterdam.
Een dagkaart kost € 75,-- en driedagenkaart € 179,--. Voor kaartverkoop zie de website van North Sea Jazz.

Meer info:

North Sea Jazz Festival
North Sea Round Town
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.