Categorie: FESTIVAL, STRAATTHEATER

Zondag 10 Mei 2009 at 09:25 am

Buitenkans opent straattheaterseizoen 2009

Buitenkans liqueur flambe Buitenkans Los Chatos Buitenkans Stichting Cyrk

Tekst en foto's Henry Krul

Tijdens het eerste weekend van mei vond het Buitenkansfestival plaats in het centrum van Enschede. Aan deze 6eeditie van dit promotiefestival voor straattheaterartiesten deden maar liefst 50 deelnemende groepen en individuele artiesten mee.

Deze groepen, sommige traden voor het allereerst publiekelijk op;  anderen, veelal professionals, deden try outs van hun nieuwste creatie. Zij kleurden de Enschedese binnenstad.

De deelnemende groepen werden bekeken en beoordeeld door ca. 20 internationale juryleden. Aan het eind van het weekend kozen zij hun favorieten. De te winnen prijzen waren een aantal betaalde optredens op Nederlandse, Duitse en Vlaamse festivals. 

Publiek Buitenkans Buitenkans Martin Voorbij Buitenkans Mama Roux

De editie van 2007, ook in Enschede gehouden, leverde veel interessante producties op welke op menig straattheaterfestival niet zouden misstaan. Toen werd de Argentijnse Maria Peligro winnaar met een ingetogen maar humoristische eenpersoonsact.

Op grond van mijn ervaringen van vorig jaar waren mijn verwachtingen hooggespannen. Veel groepen/artiesten die nieuw voor mij waren stonden op de speellijst. Welke verrassingen zouden zich voordoen?

Nou, daar kan ik inmiddels kort over zijn. Weinig verrassingen helaas. Veel ‘nieuwkomers’ waren wel echt héél echt nieuw, onervaren of gewoon niet goed (genoeg). Anderen hadden wel potentie maar ook nog een lange weg te gaan.

Echter, misschien doe ik nu wel erg negatief.

Buitenkans svetlana flamingo Buitenkans publiek Buitenkans Ai Sandunga Compamy 

Tuurlijk waren er leuke en knappe dingen te zien. Ik heb al veel gezien en ben inmiddels verwend. Ik besef dat terdege.

Dado de Canadees had een nieuwe act. Dado zoals altijd gebocheld is een professional, improviseert leuk en weet wat ie wil laten zien. Leuk. Ook leuk waren de twee jonge Chilenen van Los Chatos. Twee sympathieke mannen die met weinig middelen en goede grappen veel publiek voor zich wisten te winnen. Ze waren nog nooit in Nederland te zien en hebben een grote toekomst in het Nederlandse straattheatercircuit. Ooit gehoord van Aië Sandunga Company? Twee Belgische dames beelden op een subtiele wijze het verhaal van Frida Kahlo uit. Benieuwd naar een act met een spijkerbed en met brandende strijkstokken vioolspelende artiesten? Daarvoor moest je bij de Australiërs van Liqueur Flambe zijn. Aardig maar niet erg verrassend.

Nieuw voor mij waren de Zwitserse dames van Double Trouble die hun nieuwste act rondom een kleine rode en grote witte stoel voor het eerst publiekelijk toonden. Deze act was nog niet af maar oogt verfrissend en heeft zeker groeimogelijkheden.

Nee, het was geen slechte editie. Het publiek heeft zich goed kunnen amuseren en de meeste artiesten waarschijnlijk ook. Echter, wil het programma ook interessant (en dus verrassend) zijn voor programmeurs dan mag het niveau in doorsnee wel iets hoger zijn. Vorig jaar was dat helemaal prima; nu niet.

Misschien volgend jaar. Dan op 8 en 9 mei. Ook in Enschede.

Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de Enschedese oud-minister en oud-voorzitter van de Nationale Raad voor Cultuur Winnie Sorgdrager.

De uitslag:

1.    - Les P’tits Bras (Fr)

2.    - Mama Roux (Nl)

3.    - FullStop Acrobatic Theatre (Nl/Uk)

4/5 - Aië Sandunga Company (B) en Martin Voorbij (Nl)

www.buitenkans.com

www.kunstenopstraat.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.