Categorie: FESTIVAL, JAZZ

Donderdag 14 Mei 2009 at 6:35 pm

Amersfoort Jazz: ‘Het North Sea-gevoel, maar dan gezelliger' aldus Saskia Laroo

Amersfoort Jazz Bongomatic Amersfoort Jazz Ronnie Cuber Amersfoort Jazz Einstein Barbie

Tekst en foto's Henry Krul

Zo'n weekend per jaar hebben diverse Nederlandse plaatsen zoals Breda, Den Bosch, Den Haag en Rotterdam hun eigen jazzfestival. Zo ook Amersfoort en dat al 30 jaar lang.
Een lange traditie waarbij grote sterren voorbij kwamen. Ook dit jaar in een tijd waarin door de financiële crisis het steeds moeilijker wordt om sponsoren te vinden had de organisatie toch een puik programma neer weten te zetten.
Amersfoort Jazz'Artist in Residence' dit jaar was de Amerikaanse topsaxofonist Ronnie Cuber die tijdens het weekend met diverse Nederlandse formaties zou optreden. Ronnie Cuber werkte ooit o.a. met grootheden als George Benson, Paul Simon, Frank Zappa en Lonnie Smith. Het streven van de organisatie is om jaarlijks een internationaal gerenommeerd artiest uit te nodigen als ‘Artist in residence'. In 2007 was dat Gino Vanneli en vorig jaar Deborah Brown.
De vrijdag was de dag van de Nederlandse Jazz. Op een viertal locaties t.w. De Observant, St. Aegtenkapel, Theater De Lieve Vrouw en Podium De Kelder gaven maar liefst 28 formaties presentaties voor pers, managers, boekers, programmeurs en natuurlijk publiek.

Amersfoort Einstein Barbie Amersfoort Jazz Ilja Reijngoud Quartet Amersfoort Ilja Reijngoud Quartet

Daarnaast programmeerden zo'n 20 cafe's ook nog live-jazzmuziek. En alsof dat nog niet genoeg was trad op de Groenmarkt het Trio Peter Beets met Rita Reys en Ronnie Cuber op.
Wat een keuze!
Ik koos die avond ervoor om naar Podium De Kelder te gaan alwaar ik twee leuke frisse bands aantrof. Er speelden die avond uiteindelijk nog meer maar ik hield het bij de optredens van Bongomatik en EinsteinBarbie. Bongomatik, een 9-man-vrouw formatie, oogt en klinkt lekker. Hun repertoire heeft een funkie sound met een mix van Cuban soul, Bombay boogie en Twelve tone funk. EinsteinBarbie looks sexy en een tikkeltje weird. Stella Bergsma en Michelle Courtens verzorgen de vocalen terwijl Michelle ook nog de cello bespeelt. Deze jonge band (2007) combineert jazz met hiphop en klassiek en is een lust voor oog en oor. Beiden van harte aanbevolen!
Zaterdags stonden de buitenpodia en dat waren er nogal wat maar ook Theater De Lieve Vrouw en Stadshal De Flint bol van de jazz. Erg trots was de organisatie dat ze Toots Tielemans had weten te strikken. Toots, inmiddels al 87 jaar jong, kreeg het voorrecht om in de besloten ruimte van Stadshal De Flint zijn concert te doen. Een goede keuze denk ik. De concerten buiten, gelukkig was het prachtig weer, waren minder kwetsbaar. Wie er op de buitenpodia zoals optraden? Wat te denken van Madeline Bell en het Jazz Orkest van het Concertgebouw, Boris, Wicked Jazz Sounds Band, Saskia Laroo featuring Shaiky, Thijs van Otterloo en vele vele anderen.

Amersfoort Jazz Jan Vayne Amersfoort Jazz Rolf Delfos & Michiel Varenkamp Amersfoort Jazz Tineke Postma

Over de hoofden kon je die avond in de oude historische Amersfoortse binnenstad lopen. En alles zoals gebruikelijk in een zeer relaxte sfeer.
O ja, voordat ik het vergeet. Op die zaterdag speelden ook nog de AJTA finalisten 2009. De Amersfoort Jazz Talent Award (AJTA) is een prijs voor jonge musici die ‘jazz' spelen, in de breedste zin des woords. Winnaar van deze aanmoedigingsprijs werd het Chistian Pabst Trio.
De zondag was zonovergoten. Op het grootste binnenstadsplein t.w. De Hof speelden Jan Vayne en Peter Beets, twee virtuosen op piano, al vroeg op de middag heerlijke muziek. De terrassen waren afgeladen en eenieder zat lekker onderuit genietend van een lekkere cappucino, rose of misschien Belgisch biertje. Hoe fijn kan het leven zijn. Na hen gaf de lokale bigband en niet de minste t.w. On The Move een concert featuring Ronnie Cuber. Een plein verderop speelden Bas van Lier, Rolf Delfos en Michael Varenkamp een heerlijk optreden en in Theater De Lieve Vrouw, een zeer geschikte ruimte in de binnenstad voor de wat intiemere concerten, o.a. het Tineke Postma Quartet, Wieke Garcia en het Bohemian Groove Orchestra.
Rabobank Amersfoort Jazz was zeer geslaagd. Het programma was misschien op sommige momenten wel overvol maar zo'n 125.000 bezoekers genoten. Ik ook. Tot volgend jaar!

www.keistadjazz.nl
www.jazzdag.nl
www.bongomatik.com
www.einsteinbarbie.com
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.