Categorie: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 30 Oktober 2009 at 11:31 am

Het Tineke Postma Quartet Natuurlijk goed

Tineke Postma foto Louis Obbens Frans van der Hoeven foto Louis Obbens Tineke Postma foto Louis Obbens

Door Lotte Krijnen, met foto's van Louis Obbens (klik voor vergroting)

Het is druk in het Bimhuis. De zaal zit vol mensen en vol camera's, de verwachtingen zijn hooggespannen. Niet dat het publiek zich zorgen maakt, want de saxofoniste die straks op het podium zal verschijnen, heeft inmiddels zoveel lofuitingen en prijzen op haar naam staan dat ze niet anders dan steengoed kan zijn. Bovendien speelt ze al járen samen met de drie muzikanten die haar begeleiden. En ook dat zijn niet de minste namen. Vera Vingerhoeds, programmamaakster bij de VPRO (vandaar de camera's) kondigt ze aan: het Tineke Postma Quartet.

Marc van Roon, foto Louis Obbens Tineke Postma foto Louis Obbens Martijn Vink foto Louis Obbens

De vier zetten als eerste nummer Searching and finding in, van Tineke's nieuwste album The Traveller. Het album is opgenomen met haar Amerikaanse kwartet, maar ook haar Nederlandse mannen beheersen het perfect. In vergelijking spelen zij volgens Tineke wat vrijer en akoestischer. Dat blijkt terstond uit de manier waarop Martijn Vink zijn drumstel de eerste maten bespeeld: met zijn handen. Het klinkt allemaal erg natuurlijk, in de meest letterlijke zin van het woord: het geritsel doet ergens wel wat aan een regenwoud denken...

Muzikale vindingrijkheid
Het is in ieder geval duidelijk waarom werd aangekondigd dat Tineke's muziek meer ‘emotionele diepgang' heeft gekregen. Dit geldt uiteraard ook voor het spel van Tineke zelf, die het gehele concert vanuit een overtuiging ergens diep van binnen lijkt te spelen. De vele wisselingen in toonsterkte, van sterk naar fluisterzacht, maken het extra gevoelig. Terwijl haar begeleiders het eerste nummer in het tweede laten overlopen (The Line, van hetzelfde album), wisselt Tineke haar sopraansaxofoon om voor de alt. Met een iets ruwer randje klinkt Tineke's geluid daarmee nog warmer.

Tineke Postma, foto Louis Obbens Frans van der Hoeven foto Louis Obbens Tineke Postma, foto Louis Obbens

Tijdens dit nummer is pianist Marc van Roon creatief met zijn instrument. Met zijn hand op de snaren in de klankkast van de vleugel ondersteunt hij met de afgemeten noten het (om in natuursferen te blijven) Savanne-achtige ritme van de compositie. Gedurende het concert komt meer muzikale vindingrijkheid voorbij. Martijn brengt ons bijvoorbeeld nog een keer terug naar de jungle met een ‘krijs' die hij produceert door met zijn stok rechtop over het bekken te bewegen.

Yes they can
Na de pauze en het korte interview dat Vera Vingerhoeds live afneemt, speelt het kwartet nog vier uitgebreide composities. Een daarvan is Tineke's bewerking van een klassiek strijkkwartet. Frans van der Hoeven speelt er een mooie solo tussendoor op zijn bas (getokkeld, niet gestreken). Tot slot worden we als dank voor het aanhoudende applaus getrakteerd op een toegift: Yes we can. En óf ze het kunnen!

>> Het concert wordt 14 november uitgezonden op Radio 6 en op 20 november op Cultura24, het culturele kanaal van de Publieke Omroep.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.