Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 08 December 2009 at 10:58 pm

Overtuigende CD-presentatie van Ramón Valle: "PLAYGROUND" in het Bimhuis

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Omar Rodríguez Calvo foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink
Tekst Nuria Manglano, Vertaling Rik van Boeckel, Foto's Hans Speekenbrink 
(klik voor vergroting))

In het Bimhuis in Amsterdam vond de presentatie plaats van de nieuwe Cd van het 
Ramón Valle Trio: Playground. De zaal was uitverkocht. Het trio van Ramón Valle trad op in klassieke bezetting: piano, contrabas en drums. Het publiek genoot van zijn nieuwste composities: 12 nummers waarvan 11 door hemzelf geschreven zijn.

Ramón Valle legde het publiek van te voren uit dat het nieuwe album is geïnspireerd door de geboorte van zijn eerste kind Fabio en is gebaseerd op belangrijke veranderingen in zijn leven, zijn herinneringen aan zijn eigen kindertijd en de ervaring van het zien opgroeien van zijn eigen zoon. 
De titel van het album Playground verwijst naar deze ervaring van het spelen, creatieve vrijheid en het experimenteren gedurende het muzikale scheppingsproces

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Owen Hart Jr fot Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink

De volgorde van de nummers was goed gekozen, wat als gevolg had dat het publiek zich vanaf de eerste noot tot de laatste helemaal gewonnen gaf.

Door de warme sfeer van ‘Dilsberg Morning Light' kon het publiek zich rekenschap geven van het feit dat we luisterden naar een jazzpianist die internationaal gezien op een hoog niveau staat.
De muzikale rijkdom van Ramón Valle werd zichtbaar in elk nummer dat werd ingezet en komt naar buiten via zijn geraffineerde techniek, uiterst sterke ritmiek, en een melodisch vermogen die een diepgaande kennis van de klassieke muziek verraadt en in de kennis van de Cubaanse folklore. Dat was vooral duidelijk in ‘Siboney', zijn eerbetoon aan de vermaarde Cubaanse componist Ernesto Lecuona en in ‘Cinco Hermanas'.

Omar Rodríguez Calvo foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Owen Hart Jr foto Hans Speekenbrink

Ramón Valle verstaat als geen ander de taal van de jazz die tijdens zijn ongewone improvisaties zo mooi weerklonk. Ramón werd begeleid door zeer talentijke musici: Omar Rodríguez Calvo op contrabas en Owen Hart jr. op drums. Beiden wisten de noodzakelijke basis te creëren waarover Ramón in grote vrijheid zijn pianoklanken kon laten uitwaaieren; in hun gecompliceerde samenspel lieten de drie musici horen hoe sterk ze elkaar aanvoelden en dat samenspel was van een zeer hoog niveau!

Hoogtepunten van het concert waren wat mij betreft : Laberinto, Fabio, Cinco Hermanas en Baila Harold Baila. Dit zijn echte meesterwerken die heel verschillend van elkaar zijn en donderdag bij het publiek opmerkelijk veel emotie opriepen. Ramón Valle riep een natuurlijke sympathie op toen hij zijn muziek deelde met het publiek en zeker toen hij vertelde wat hem tot zijn composities heeft geïnspireerd. Dit maakte het concert tot een onvergetelijke en intieme ervaring omdat Ramón het publiek zo dicht liet komen bij wat voor hem niet alleen een muzikaal maar ook een heel persoonlijk proces is.

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Ramon Valle Trio foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink

De solo's van Omar en Owen voegden ontzettend veel toe aan de warme sfeer, vooral in ‘Baila Harold Baila' ; de vlam sloeg in de pan tijdens de improvisaties van de drie musici. Een bassist die kan zingen op zijn contrabas, een drummer die elke noot van de piano accentueert en een pianist die zonder twijfel een van de besten ter wereld is. Nederland heeft het geluk hem onder haar inwoners te tellen. Dit was jazz van ‘t hoogste niveau met geweldige muziek. Het album Playground is er een aanrader die je in je bezit moet hebben en waarvan je zult genieten. En, zeker weten, dat is een aangename tijdsbesteding.Reageer hieronder

Eén reactie

john
john (URL) - 24-01-’10 13:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.