Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 10 Februari 2012 at 8:48 pm

PERSCONFERENTIE TURKEY NOW bevestigt een grootse opzet van het festivalArifa foto Hans Speekenbrink Amsterdam Klezmer Band met Buzuki Orhan foto Hans Speekenbrink Ruken B  foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Na de reportage van Rik van Boeckel en fotograaf Speekenbrink uit Istanbul over Turkey Now valt er eigenlijk weinig toe te voegen aan info over het ambitieuze Turkey Now programma, dat van 23 februari tot 23 mei vooral in Rotterdam en Amsterdam zal plaats gaan vinden. Toch was de persconferentie van Kulsan, de organisatie achter Turkey Now met name muzikaal interessant.

Turkey Now had flink uitgepakt met een royaal Turks ontbijt. Daarna vergastte ze de pers op een drietal optredens, voorproefjes uit het drie maanden durende Turkey now. Deze drie acts, Arifa (in April met de Koerdische zangeres Aynur) zangeres Runken B(ari) en haar trio en een gedeelte van de Amsterdam Klezmer band met Buzukispeler Orhan staan allemaal gepland voor optredens in de maand April.

Arifa  foto Hans Speekenbrink Arifa foto Hans Speekenbrink Arifa foto Hans Speekenbrink

Sommigen in het kader van het Turkey Now Jazz weekend. Er valt veel meer te genieten, maar deze mini-showcases gaven ook een goed beeld van wat we kunnen verwachten in dat Jazzweekend. Het aan de weg timmerende Arifa geniet inmiddels terecht grote bekendheid met hun internationale Orientaalse sound. Udspeler Mehmet Polat kwam in dit groepsverband beter uit de verf dan op zijn recente soloplaat Desire. Arifa met zangeres Aynur kan een interessante combi opleveren.
Grootste verrassing op dit ochtendgebeuren was zangeres Ruken B(ari) die met haar gasten Anatolische muziek mengt met harmonische jazzstructuren. Haar zang was indrukwekkend en prachtig. Dat belooft wat. Ruken B is opgericht door Bari in 2005. Sindsdien hebben ze op vele mediterrane podia gespeeld, maar ook in Nederland in 2009.

 foto Hans Speekenbrink  foto Hans Speekenbrink Buzuki Orhan foto Hans Speekenbrink

Een aantal muzikanten van de jubilerende  Amsterdamse Klezmerband, die zo'n grandioze, speelse show neerzette in Paradiso tijdens hun 1000e concert, lieten samen met buzukivirtuoos Buzuki Orhan horen dat klezmer en Turkse rebetika voor elkaar geschapen zijn. Na afloop is Orhan uiterst optimistisch over de aankomende samenwerking. En, vertrouwt hij fijntjes toe, 'Met de Buzuki kan ik ook ritmische partijen spelen, dat lukt die jongens op hun sazzen echt niet. Ik ben veel flexibeler.' Dat was te horen tijdens zijn geinspireerde set met o.a AKB-saxofonist, tevens Mdungulid Job en een sympathieke trombonespeler als begeleiders. Van klassieke experimenten met de baglama langhalsluitvirtuoos Arif Sag  tot het openingsconcert van de drie diva's van de volksmuziek uit de familie Sam met het Metropole orkest. Van rock en pop tot jazz en dance met Mercan Dede, Turkey Now, dat de 400-jarige betrekkingen tussen Turkije en Nederland groots viert, biedt echt kwaliteit voor elck wat wils.

Turkey Now website
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.