Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 08 September 2021 at 11:38 am

De Beren Gieren 'Less Is Endless'

2021-09/de-beren-gieren.-less-is-endless-001.jpg

De Beren Gieren
Less is endless
Sdban
Jazz

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

Less is endless, het vierde album van dit zeer avontuurlijke Belgische jazztrio, is een ode aan het universum dat wemelt van het leven; en een geslaagde zoektocht naar nieuwe muzikale wegen! Het is ook een zeer avontuurlijk album dat begint met de ruimtelijke sfeer van A funny discovery, een soort moderne vorm van minimal music door de repetitieve patronen met een hoofdrol voor de bas (Lieven Van Pée) en de lichte pianotonen van Fulco Ottevanger. De titeltrack wordt gekenmerkt door een zwaarmoedige sfeer. De single Animalcules (kleine diertjes) is erg sterk. Heel sfeervol is Guggenheim House. Bijna alle tracks zouden film of theatermuziek kunnen zijn. Want de muziek is heel beeldend. In Gentse Leugentjes heeft drummer Simon Segers met Van Pée een stuwende rol. Heel mysterieus klinkt Moments never a moment, vooral door het pianospel van Ottevanger die die alle negen tracks van dit zeer vernieuwende album heeft gecomponeerd.

 

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 07 September 2021 at 11:38 am

CD: Jo Kaiat 'Come to my world'

2021-09/jo-kaiat.-come-to-my-world.jpg

Jo Kaiat
Come to my world
World Jazz
Imago Records/Xango

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

De Franse jazzpianist Jo Kaiat wil een brug slaan tussen verschillende culturen, deed dat met die van Mali en de Gnawa. Zijn nieuwe zeer sterke album nam hij op in Tel Aviv met Avishai Cohen maar ook met een andere bassist Gilad Abro, drummer Noam David en percussionist Ilan Katchka. De laatste schittert in Naa Donke, een extatische mix van jazz en West-Afrikaanse ritmiek. In de openingstrack Avishai weerklinkt bijzonder mooi samenspel van piano en bas. Dat geldt ook voor Find Back waarin Kaiat’s pianospel associaties oproept met Erik Satie. Flamencato is een Arabo-Andalusische track met een voorname rol voor percussie. Kaiat componeerde negen van de tien nummers behalve het traditioneel Hebreeuwse Beer Bassadeh. Na het opzwepende Destin neemt Kaiat gas terug in Point of Light, een fenomenale mix van jazz en klassiek. Kaiat sluit solo af met What did the angel say waarin piano en  mélodica fraai worden gecombineerd.

 

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 06 September 2021 at 5:14 pm

Jazz in het Park, Gent, Dag 3: Ook vandaag weer volop zon op dag 3 van Gent´s Jazz In Het Park in het Frans Tochpark in Gentbrugge.

 Baz Trio Baz Trio Baz Trio

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

BAZ TRIO

Basile Rahola-contrabas, Wajdi Riah-vleugel en Oscar Georges-drums.

Na een zonnige middag vol bezigheden van De Kunstbrug in het kader van De Kunstbrug Activiteiten was het om 18:00 uur weer tijd voor Jazz in het Park. We beginnen vandaag met Baz Trio een echt traditioneel jazztrio met dito muziek keurig binnen de lijntjes. Misschien vind je het risicoloos, maar het is een absolute verademing deze vorm van piano jazz na alle experimentele en Electrojazz die ons de afgelopen 2 dagen gepasseerd zijn. Een toegift is dan ook meer dan op zijn plaats. Deze internationale heren uit respectievelijk Spanje, Tunesië en Frankrijk spelen op mooi gearrangeerde wijze zeer slim geselecteerde stukken. Een  enkele maal herken ik Oscar Petersson like materiaal. Geen gepiel maar gewoon mooie trio jazz drum, bas en piano. Zo en niet anders. Het Baz Trio heeft zich voor mij wel bewezen gewoon door subtiel mooi jazzmateriaal te spelen zonder onzin en overbodige smuk.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 05 September 2021 at 4:56 pm

Jazz in het Park, Gent, Dag 2: In de luwte van het voormalig gemeentehuis is het goed toeven op deze warme dag.

Bandler Ching Bandler Ching Bandler Ching

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P.

18:00 uur Bandler Ching
Ambroos De Schepper-Blazer, Alan Van Rompuy-Toetsen, Federico Pecoraro-Bas en Olivier Penu-Drum

Bandler Ching had ik enige weken geleden al zien spelen op Gent Jazz, en ook toen, net als nu, was ik wat verbaasd over de met regelmaat sterk overheersende basgeluid van Frederico Pecoraro, maar desondanks is het wel genieten van dit experimenterend kwartet. 

Spil in het geheel is saxofonist Ambroos de Schepper, die tevens een deel van de elektronica voor zijn rekening neemt, wat overigens ook bassist Pecoraro en toetsenist Alan van Rompuy doen. En om niet achter te blijven voor zijn mede bandleden zit ook drummer Olivier Penu met enige regelmaat éénhandig te drummen omdat de rechterhand ook aan knoppen en schuiven moet pielen. Toch verstoort dit het spel net zoals in de nummers welke afkomstig zijn van de vorig jaar verschenen EP, duidelijk blijkt. De muziek van Bandler Ching is een sterke mix van jazz, hiphop, noise, elektronica en filmische passages. En evenals na mijn eerste kennismaking met Bandler Ching was ik ook nu weer zeer content met het gespeelde materiaal. Ik ga deze band dan ook zeker volgen in de toekomst,

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, OPERA

Zondag 05 September 2021 at 4:40 pm

Gent´s - Jazz in het park ‘21 De Openingsdag was op het eind wat frisjes, maar vol met hartverwarmende muziek.

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P

 Terpsichore Terpsichore Terpsichore

Locatie: Frans Tochpark – Gentbrugge-Gent

18:00 u TERPSICHORE. 

Geoffrey Fiorese-Piano, Sylvain Debaisieux-Tenor Saxophone, Jordi Cassagne-Contrabas, Théo Lanau-Drums.

Dit kwartet met als bandleider pianist Geoffrey Fiorese is voorgesteld door voormalig journalist en Jazzfanaat Karel van Keymeulen, die al jaren als gastprogrammeur beloftevolle bands in het voetlicht brengt op Jazz in het Park, dit jaar vanuit het Frans Tochpark. Het festival waarvoor Jeroen de Weder dit jaar voor de 10e maal de programmeur is. Opent dus op donderdag 2 september 2021 met deze jonge formatie waarin zeker een hoofdrol is weggelegd voor tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux die op verrassende wijze zijn sax beheerst, was de cohesie in de band en de kwaliteit van Terpsichore nog eens dunnetjes onderstreept want ook contrabassist Jordi Cassagne en drummer Théo Lanau voegen daadwerkelijk iets toe. Karel van Keymeulen kan trots zijn voor deze selectie, die door het publiek enorm werd gewaardeerd. Deze nog groeiende formatie zal in de toekomst zeker nog van zich doen spreken, Ik verwacht ze binnen enkele jaren op de grotere podia.

Lees Verder