Onderwerp: NIEUWS

Maandag 30 Juli 2007 at 9:38 pm

HET DOEK VALT VOOR GREASE

HET DOEK VALT VOOR GREASE

Op zondag 29 juli is onder een oorverdovend applaus de laatste voorstelling van GREASE in schouwburg Orpheus in Apeldoorn geëindigd. De geëmotioneerde cast nam met een spetterende megamix afscheid van het publiek. Na bijna 270 uitverkochte voorstelling en ruim 250.000 bezoekers heeft Grease haar succesvolle tournee afgesloten. Producenten Albert Verlinde en Roel Vente bedanken cast, orkest, crew, creatives en productie voor hun tomeloze inzet en gedrevenheid.
Sponsoren Nashuatec, PriceWaterhouseCoopers en Chrysler worden bedankt voor hun vertrouwen en steun.
Maar bovenal gaat hun dank uit naar de 250.000 uitzinnige bezoekers van Grease. Zij waren het die iedere avond weer van Grease een groot feest maakten.

Onderwerp: NIEUWS

Maandag 30 Juli 2007 at 2:53 pm

Parade vertrekt naar Amsterdam

Parade vertrekt naar Amsterdam

Tractoren en wagens arriveren vannacht in het M. L. Kingpark. Na Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat de Parade vanaf vrijdag 3 augustus 17 dagen lang in Amsterdam. Met tientallen tenten, meer dan veertig verschillende voorstellingen, vele terrassen, iedere avond gratis live muziek, de zweefmolen en zelfs een mini reuzenrad waar ook de voorstelling Design God (Space) speelt, is Amsterdam niet alleen de laatste, maar ook de meest uitgebreide Parade. En juist daarom is het ook dé plek waar jong, nieuw talent veel kan uitproberen. Karavaan van tractoren
Vanavond vertrekt de tijdelijke cultuurstraat met een grote karavaan uit het Moreelsepark in Utrecht, waar de afgelopen tien dagen bijna 60.000 bezoekers zijn geweest. Vannacht laat komt de hele stoet aan in Amsterdam. Op donderdag rijdt het Flying Festival, onderdeel van de Parade, met tractor, mobiele keukenwagen, vleugel en artiesten (Solo met Gasten en Silent Disco) door de stad en stopt bij het Amsterdams Historisch Museum. Daar opent de Parade om 15.00 uur het 4-daagse feest Zomer Festijn!. Vanaf vrijdag tot en met zondag 19 augustus blijft het festival in het Martin Luther Kingpark, welke er erg mooi bij staat dit jaar. Om dat zo te houden, huurt de Parade speciale heftrucks in om de grond in het park zoveel mogelijk te ontzien.

Rockmuziek naast droomwereld
Zoals in iedere stad zijn er ook in Amsterdam diverse premières op de Parade, waaronder Laatste Nachtmerrie van Laura van Dolron, een vlijmscherpe parodie op George W. Bush, een zoektocht naar de waarheid achter de waarheid en Sadists, een rockmuziektheatervoorstelling over de destructieve werking van succes en wat ermee te doen, gemaakt door drie studenten van de Toneelacademie Maastricht. Droomschetsen, een dansvoorstelling waar choreograaf David Middendorp een droomwereld tevoorschijn tovert, Cruise Control, een licht absurdistische en muzikale voorstelling van Benders & De Lathouder en Ad Visser gaat in première met de hysterische, historische en hilarische show: F#ck the 70’s! Nieuw in Amsterdam is ook Pussy van Marie&Marie over daten en contactadvertenties, Celebrity Inside (Mark Sloof en Kiki Jaski) over twee eendagsvliegen die niet mét, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven, De Doorgestoken-Kaart Show van Daniela Oonk en Istvan Hitzelberger en Thuis! (intiem) van componist Jeroen Bouwhuis.

Iedere dag een nieuwe film
Naast theater en muziek is ook film een belangrijke discipline op de Parade. Het Lightbuilding vertoont korte films van studenten, geselecteerd door het Nederlands Film Festival, de Volkskrant en de Parade en zijn er iedere dag nieuwe filmpjes te bekijken op spreeuwtv.nl en op Interactieve TV (voorheen Mine). Op Spreeuwtv maken artiesten van de Parade, zoals Van Houts en de Ket, Eddie B. Wahr en Jules Deelder, exclusieve filmpjes welke dagelijks door KPN multimediaal beschikbaar worden gemaakt. Op planet.nl is de ‘making off’ van Spreeuwtv te zien en zijn interviews te lezen met de makers van de filmpjes. Nieuw op Spreeuwtv.nl zijn de foto’s van een uur, levende schilderijen van een uur.

Eten met een verhaal
Surinaams, Algerijns, Spaans, Japans, Portugees, er is van alles te eten en drinken. Voor de langzame genieters is er op 4 augustus een proeverij van Slow Food bij restaurant Amaro met lekkere en verrassende producten uit eigen stad en streek: puur en zonder franje, op een bijzondere manier klaargemaakt en met details over hun achtergrond en producenten. Daarnaast gaan boegbeelden uit de film- en theaterwereld, waaronder Bert Luppes, Joop Mulder en Johan Simons samen met kok Amaro ‘keuken-klunzen’ en bereiden ze hun eigen gerecht. Definitieve data staan binnenkort op de site van de Parade.

De Parade is iedere dag om 15.00 uur open, dan start ook de Kinderparade. Op 3 augustus gaan de poorten om 18.00 uur open.

Tournee Parade 2007:
21 juni - 1 juli Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi)
6 - 15 juli Den Haag, Westbroekpark
20 - 29 juli Utrecht, Moreelsepark
3 - 19 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

Winterparade 2007 / 2008:
5 december “ 5 januari Amsterdam, Westergasfabriek

Onderwerp: FESTIVAL, STRAATTHEATER

Maandag 30 Juli 2007 at 09:21 am

Sprankelend Shake That wint zowel jury- als publieksprijs ISTF

Shake That
Shake That
Shake That

Van 19 t/m 22 juli vond alweer de dertiende editie plaats van het Internationaal Straattheaterfestival (ISTF) in Gent. Henry Krul sinds 2002 regelmatig te gast op het festival fotografeerde aldaar en doet verslag van enkele voorstellingen voor Cultuurpodium.nl

ShakeThat is een jonge groep met vijf Vlaamse circusartiesten t.w. Sander, Nino, Joris, Hans en Gab die zich toeleggen op de kunst van het cocktail-shaken. Eind juni deden ze het Reuringfestival in Purmerend aan en nu stonden ze in de Grote Prijs van het ISTF. Nou, dat hebben ze en het massaal toegestroomde publiek geweten!

Het vijftal verraste met een enerverende show in (tuurlijk) een cocktailbar. Deze jongleurs brengen een sprankelende mix van jongleren, magie, humor en exquise cocktails. Flessen, glazen, ijsklontjes en cocktailshakers vliegen in een vrolijke vaart door de lucht. En natuurlijk mag publieksparticipatie niet ontbreken. Je kunt onder anderen zowaar op een magnifieke cocktail bieden. Grijp die kans!

In totaal traden ze in Gent vier keer op (2 x per dag) en keer op keer stond het in de Gentse buitenwijk bij de St. Baafssite bomvol. Enkelen waaronder mijn dochter Tara en haar vriendin Roseanne van resp. 13 en 14 jaar waren inmiddels fan geworden en zaten soms al een uur van te voren gereed om hun “helden” te zien repeteren, echt optreden of om mee op de foto te gaan. Tja, eigenlijk ook niet verbazingwekkend van die jonge meiden. De jonge acteurs (tuurlijk veel te oud voor die meisjes, maar ach) zien er goed uit en brengen een heerlijke frisse show.
Shake That
Shake That
Shake That


Dat deze nog jonge groep het goed deed liet ook de jury van de Grote Prijs niet onberoerd. Ze gingen dan ook met zowel de jury- als publieksprijs aan de haal.

Detail. Sander één van de jonge acteurs brak een paar dagen voor de voorstelling zijn been terwijl hij met zijn compagnon Bram als Pol & Freddy met de voorstelling Ready! in Brugge optraden. Tijdens de voorstelling probeerde hij een kind te ontwijken met als gevolg de beenbreuk. Bram, normaal niet deel uitmakend van Shake That, verving hem met verve. En dat na slecht enkele keren repeteren. Eigenlijk is dit niet mogelijk; het gebeurde echter wel...

Zeer binnenkort t.w.28, 29 juli, 8 en 10 augustus ook nog in Nederland te bewonderen op het Karavaanfestival in Noord Holland. Dikke pret is verzekerd.

ISTF - website
Shake That - website
Circusatelier Woesh - website

Onderwerp: FESTIVAL, STRAATTHEATER

Zondag 29 Juli 2007 at 9:48 pm

Peter Shub amuseert zonder ook maar één woord te spreken

Peter Shub
Peter Shub
Peter Shub

Van 19 t/m 22 juli vond alweer de dertiende editie plaats van het Internationaal Straattheaterfestival (ISTF) in Gent. Henry Krul sinds 2002 regelmatig te gast op het festival fotografeerde aldaar en doet verslag van enkele voorstellingen voor Cultuurpodium.nl

Het ISTF organiseert jaarlijks De Grote Prijs ISTF, een wedstrijd tussen selecteerde artiesten samengesteld uit jonge en nieuwe makers in confrontatie met wat oudere meer ervaren spelers. Eén van de oudere en ervaren spelers is Peter Shub. Peter Shub, Amerikaan, is ooit begonnen op straat en speelde nu voor het eerst sinds 10 jaar weer voor een buitenpubliek. Weg van de vertrouwde piste en de geborgenheid van de theaterzalen. Hij heeft de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd in o.a. Carré Amsterdam, Comedy festival Arosa, Comedy Arts Moers, de Keulense Komedie en kreeg de ‘Jury Award’ op het Internationaal Theaterfestival in Cannes voor zijn one man comedy show ‘Nice night for an evening’.

In hartje Gent waar ook de Gentse Feesten plaatsvonden had Shub met zijn mimespel, hij speelde delen uit zijn indoorvoorstelling ‘Nice night for an evening’, grote delen van het Emile Braunplein aan zijn voeten gekluisterd. En waardoor? Ja, dat is dus moeilijk uit te leggen.
Peter Shub
Peter Shub
Peter Shub


Met enkel een tafeltje, stoel, kruidenplantje, lange regenjas, hoedje, kleerhanger en mini fototoestelletje wist hij de honderden toegestroomde mensen te vermaken. Tuurlijk heeft hij bepaalde scenes voorbereid en weet hij waar mensen op regeren (of niet). Echter improviseren blijft een kunst, vind ik. En improviseren kan Peter Shub als de beste.

Smaken verschillen maar ik vond het heerlijk om een half uur toeschouwer van deze rasartiest te zijn. Klein spel, maar o zo subtiel en amusant. Dat het publiek dit weet te waarderen bleek o.a. uit het feit dat hij uiteindelijk tweede werd in de rangschikking van de uitslag van de publieksprijs. Wakker worden; zomerfestivalprogrammeurs!

Peter Shub - website
ISTF - website

Onderwerp: DANS, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK, TONEEL

Zondag 29 Juli 2007 at 3:04 pm

Koud meisje van Orkater

Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater

foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater

Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater
Koud Meisje van Orkater


Met Koud Meisje heeft Orkater een top voorstelling gecreëerd. Hij speelt nog op De Parade in Amsterdam.Orkater - websitelink
Arend Niks - website
De Parade - website

Spel: en
Muziek: en
Eindregie:
Dansadviezen: